Kot globalno podjetje z več kot 10.000 zaposlenimi v 40 državah nas odlikuje velika kulturna raznovrstnost človeških virov. Vsako leto praznujemo nekaj ključnih dogodkov in verskih obredov, ki so pomembni za sodelavce po vsem svetu, od Luninega novega leta, mednarodnega dneva žena do meseca svetovne raznovrstnosti. Tukaj je naš pogled na divali.

Divali – festival luči – je barvit, vesel dogodek, ki ga bodo oktobra praznovali milijoni ljudi. Pogovarjali smo se s Kellerjevimi sodelavci, da bi ugotovili, kaj jim ta dogodek pomeni.

Leena Veerasamy je odraščala na Mauritiusu in se spominja vznemirjenja ob prazniku divali. »Vedno se je začelo kakšen teden ali dva prej, saj je bilo treba v celoti očistiti hišo tako, da je bilo res vse brezhibno. Teden dni smo se postili, uživali izključno samo zelenjavo in podarjali oblačila ter drugo imetje sorodnikom in prijateljem v stiski.

Na sam praznični dan smo zelo zgodaj vstali, oblekli nova oblačila, opravili molitve [znane kot puja] in odnesli vrečke s sladkarijami vsem prijateljem, sorodnikom ter sosedom. Vedno je bil to zelo vesel dan, poln veselja.«

Leena, vodja trženja pri francoski podružnici družbe Keller, je le ena od milijonov hindujk in hindujcev, ki po svetu praznujejo diwali – festival luči. Čeprav je dogodek najpogosteje povezan z Indijo in hinduizmom, je v mnogo državah velik praznik, opazujejo pa ga tudi druge religije, vključno z džainisti, siki in newarskimi budisti.

Začne se s pokom

Divali simbolizira zmago dobrega nad zlom in svetlobe nad temo, običajno pa je med sredino oktobra in sredino novembra.

Praznovanja se po Indiji razlikujejo, jug pa dan začne – dobesedno – s pokom oz. sproženjem petard, na severu pa se ljudje zjutraj srečajo s sorodniki in prijatelji, potem pa skupaj uživajo v ognjemetih dolgo v noč.

Ognjemet pri divaliju igra pomembno vlogo, kot jo očitno tudi luči, saj družine okrasijo svoje domove s svečami in glinenimi svetilkami na olje, znanimi kot diyas, ki simbolizirajo preganjanje zla.

Tudi naša pisarna v indijskem Čenaju svojo vlogo odigra z okrasjem, darilnimi košarami, tekmovanji za najlepše poslikane svetilke ali karte in v tradicionalna oblačila oblečenimi sodelavci.

Ashok Balguri je odraščal v Indiji, zadnjih 15 let pa živi v Singapurju, kjer je pri družbi Keller zaposlen kot vodja operacij. »V Singapurju je divali eden glavnih praznikov. Obstaja območje, imenovano Mala Indija, ki je do zadnjega kotička razsvetljeno z lepimi svetlobnimi okraski. Vse skupaj je zelo praznično in veselo.«

Doma Ashok, njegova žena in dva otroka molijo Lakšmi, boginji bogastva in blaginje, svojo hišo pa okrasita z lučmi in čudovitim rangolijem – pisanim vzorcem, prikazanim na tleh zunaj hiše.

Singapurska raznovrstnost pa se kaže v pisarni, kjer je okoli 20 različnih narodnosti. Divali, tako kot druge verske in kulturne praznike, zaznamujejo sodelavci, ki praznujoče povabijo na kosilo ali večerjo – ganljivo priznanje Kellerjeve globalne raznovrstnosti.

Naslednja generacija

V Franciji Leena sicer ni več obkrožena s tolikšno družino, kot je bila nekoč na Mauritiusu, vseeno pa se še vedno zelo veseli praznovanja divalija. Zdaj pa uživa v priložnosti, da tradicijo svoje kulturne dediščine prenese na naslednjo generacijo.

»Moja hčerka ima dve leti, zato se bo letos že nekoliko bolj zavedala dogajanja. Pridružila se nam bo pri molitvah, imela bo nova oblačila in prižgali bomo svetilke. Uči se in prispeva na svoj mali način.«