Poleg geotehničnih sider in mikro pilotov so pasivna sidra še ena metoda začasnega ali trajnega varovanja gradbenih jam in brežin. V nasprotju s sistemi, ki so prednapeti, pasivna sidra delujejo kot skupina elementov, ki se običajno proizvaja skupaj z brizganim betonom. Tako ojačana tla delujejo kot težko oporno telo in jih je iz statičnega vidika mogoče upoštevati in snovati kot monolitni blok.

Pasivna sidra

Pogoste uporabe

Temeljenje
Zaščita gradbenih
Zaščita pobočij in nasipov

Proces

Pasivna sidra se lahko vgradijo v predhodno izvrtano vrtino in se zatesnijo z cementno suspenzijo ali pa se izvede kot samo vrtalni element s sistemom splakovanja cementne suspenzije. Premer pasivnih sider in vrtalnega svedra sta prilagojena statičnim zahtevam projektiranega projekta. Za vgrajevanje se večinoma uporabljajo votle palice iz valjanega jekla z neskončnim navojem. Elementi niso prednapeti, njihova absorpcija sile se pojavi s premikom temeljnih tal. Jeklena plošča z matico se namesti tako, da je sidra mogoče povezati z brizganim betonom.

Prednosti

Prilagodljiva in poceni rešitev za prenos nateznih in tlačnih obremenitev v temeljna tla.
Zaradi majhnih in prilagodljivih izvedbenih garnitur se tehnologija lahko izvaja na zelo tesnih in težko dostopnih mestih.
Stroškovno učinkovit način zavarovanja izkopov.

Zagotavljanje kakovosti

Pri izvajanju tega postopka imamo dolgoletne izkušnje in smo tudi ustrezno usposobljeni, saj so te lastnosti, vključno z upoštevanjem ustreznih standardov za proizvodnjo, odločilne za kakovost izvedbe brizganega betona. Nadaljnje dokazovanje kakovosti izvedbe se izvaja s preizkusom začetne trdnosti betona s testnim kladivom za beton in odvzem vzorcev za preizkus končne tlačne trdnosti.