Briljantne inženirke z vsega sveta opisujejo, kako so njihove poklicne poti pri podjetju Keller napredovale.

Assistant Project Manager on Keller site

"Neprestano me spodbujajo k napredku."

Carly Miller

Pomočnica vodje projekta – Keller Severna Amerika, Chicago

Kellerju sem se pridružila kot terenska inženirka junija 2016, potem ko sem diplomirala iz geološkega inženirstva na univerzi Wisconsin-Madison. V zadnjih štirih letih sem napredovala v projektno inženirko, v zadnjem času pa delam kot pomočnica vodje projekta.

Če sem iskrena, sem imela kar nekaj pomislekov glede odločitve za delo v pretežno moški panogi. A ko sem opravila razgovor za to zaposlitev, mi je ena od inženirk dejala: »Sem edina inženirka/ženska vodja projekta, s katero se boste danes srečali, zato, če imate kakršnakoli vprašanja o tem, kako je biti ženska v tej panogi, me kar takoj vprašajte.« Spoznala sem, da če lahko ona, lahko tudi jaz. Pogovor z njo je pokazal, da se lahko v Keller lepo vključim.

Odkar sem se pridružila podjetju, me ljudje tukaj nenehno spodbujajo k napredku. Sem praktična učenka, zato cenim, da mi podjetje omogoča ves čas preizkušati nove stvari, posvečati se tako svojim uspehom kot neuspehom in postati boljša inženirka ter vodja projekta. Ob tej priložnosti sem bila do zdaj deležna močne podpore nekaj mentorjev, ki so mi bili vedno na voljo z odgovori na moja vprašanja.

Moj nasvet drugim inženirkam, ki prihajajo v Keller, je, naj se ga držijo in se ne bojijo terenskega dela. Prva leta potovanj in dela so lahko zahtevna, vendar se ob tem toliko naučite, da boste veliko lažje napredovale. In poiščite si mentorja. Pomembno je imeti okrog sebe izkušene ljudi, ki lahko kakšno od idej tudi zavrnejo, a se z njimi lahko pogovorite, ko imate težak dan.

Female Keller project manager on site

"Vedno sem bila obravnavana enakopravno"

Tünde Lorinczi

Mlajša vodja projekta – Keller Grundläggning, Švedska

 

Gradbeni in infrastrukturni inženiring sem študirala v romunskem kraju Cluj-Napoca, nato pa magistrirala iz geotehničnega inženirstva, del tega procesa je potekal v avstrijskem Gradcu. Tam sem prvič slišala za Keller kot eno od največjih in najbolj cenjenih podjetij v panogi.

Leta 2015 sem se kot inženirka oblikovanja pridružila romunski podružnici Keller Romania, nato pa sem z nekaj sreče dobila priložnost, da kot tehnik za gradbeni material pomagam pri projektu vbrizgavanja mase v Helsinkih. To je povsem spremenilo igro – zaljubila sem se v izvajanje projektov in od takrat delam kot projektna inženirka na objektih v Avstriji, na Madžarskem, Finskem, Norveškem in zdaj kot mlajša vodja projektov še na Švedskem.

To je še vedno stroka, v kateri so ženske premalo zastopane. Lahko pa rečem, da so mi vedno zaupali in me obravnavali enakopravno.

Moj nasvet ženskam, ki vstopajo v to panogo, je, da se zavedajo, da smo popolnoma enako sposobne kot naši moški kolegi. Po mojih izkušnjah lahko dosežeš karkoli, če si le zastaviš cilj in si odločna, delavna in vztrajna.

Keller female project engineer on site

"V podjetju sem bila deležna močne podpore drugih žensk."

Millie Pryphun

Pomočnica vodje projektov – Keller Severna Amerika, Florida

Tedanji fundaciji HJ sem se pridružila neposredno po šolanju v programu PILE (Priprava posameznikov na odličnost), ki zagotavlja mentorstvo in izkušnje na različnih področjih poslovanja. Dobila sem priložnost delati kot terenska inženirka, v strojnici in na oddelkih za ocenjevanje ter vodenje projektov. Po zaključku sem postala projektna inženirka in v enem letu napredovala v pomočnico vodje projekta.

Sicer sem diplomirala iz strojništva in nisem prišla s tipičnim ozadjem gradbene panoge. PILE pa mi je omogočil učenje in rast na delovnem mestu. Podjetje me je pritegnilo tudi zato, ker mi daje floridska poslovalnica občutek malega podjetja in vse s tem povezane prednosti, toda s podporo in sredstvi globalne skupine.

V podjetju sem bila deležna velike podpore drugih žensk. Ker vedo, v kolikšni meri v podjetjih v tej panogi prevladujejo moški, so sodelavke neprecenljiv vir izkušenj in mentorstva. Enega od večjih izzivov, s katerimi sem se srečala, so bili ljudje zunaj podjetja, ki me niso jemali resno ali verjeli, da lahko to delo kot mlada ženska opravljam.

Moj nasvet drugim mladim inženirkam je, da se morate biti pripravljene zavzeti zase in za svoj glas. Prosite za pomoč in usposabljanje, ko ga potrebujete, poiščite si mentorja, ki vas bo podprl in spodbudil, da se še izboljšate.

Keller female product line manager on site

"Vodstvo me je močno podpiralo pri nadaljnjem usposabljanju."

Belen Rodriguez

Vodja programa izdelkov za vbrizgavanje mase – Keller Cimentaciones, Madrid

Moja poklicna pot pri Kellerju se je zahvaljujoč štipendiji, ki mi je omogočila delo v poletnih mesecih, začela, še preden sem diplomirala iz tehničnega inženiringa.

Po končanem tečaju sem se zaposlila za stalno, toda posel me je spodbudil k nadaljnjemu študiju. Tako sem naslednji dve leti dopoldneve preživljala na oddelku za pogodbe, popoldne pa sem študirala na univerzi, da bi tako pridobila višjo inženirsko izobrazbo. Od takrat me vodstvo družbe Keller pri nadaljnjem izobraževanju močno podpira – želja po učenju je še vedno živa in dodaja mojemu delu vznemirljivost in privlačnost.

Napredovala sem in z le 24 leti postala vodja obrata, se lotila številnih zapletenih in zahtevnih projektov, zadnja tri leta pa kot specialistka za vbrizgavanje mase delujem kot vodja proizvodne linije.

Na začetku kariere me je skrbelo majhno število inženirk na tem področju – ta odstotek je še danes zelo majhen, kar zlasti velja za področje vodenja obratov, kjer je v tej državi težko najti ženske.

Na žalost je na svetu še vedno nekaj ljudi ozkega pogleda, ki menijo, da ženske ne bi smele opravljati tovrstnega dela. Imela sem celo stranko, ki mi je rekla, da bi raje videla, če se ji ne bi bilo treba o vprašanjih gradnje pogovarjati z žensko. Toda namesto da bi me odvračali, so me takšni komentarji samo krepili. Podjetje Keller me je v takšnih situacijah vedno močno podpiralo.

Še vedno gre za področje dela, ki je za žensko neverjetno težko, in zdi se, da se moramo še enkrat bolj truditi, da nekaterim dokažemo svoje znanje in sposobnosti. Vseeno pa je geotehnično inženirstvo vznemirljivo področje; vsak projekt je drugačen in odpira številne nove izzive.

Keller female graduate on site

"Zame je najboljša spodbuda ta, da lahko delam skupaj z drugimi inženirkami."

Danah Crichton

Diplomirana inženirka – Keller Avstralija

Pri Kellerju sem začela kot inženirka študentka maja 2019, naziv diplomirane inženirke pa sem pridobila januarja 2020. Vedno me je zanimalo delo v najrazličnejših razmerah in krajih in pri Kellerju sem lahko tega do zdaj izkusila že veliko. Takoj ko sem dobila priložnost, da lahko delam kot študentka inženirka, sem to sprejela z obema rokama in se z vsem srcem posvetila podjetju in ljudem v njem.

Že na samem začetku sta me prijetno presenetili prijaznost sodelavk in sodelavcev ter pripravljenost vključiti me v kup različnih del. Vsi mi z veseljem posredujejo svoje znanje, kar nekomu, kot sem jaz, ki sem bila zelo malo v stiku s to panogo, prinaša veliko sprememb.

Nikoli nisem posvečala veliko pozornosti temu, ali so sodelavci, s katerimi sem na delovnem mestu obkrožena, pretežno moški ali ženske – res pa deluje vsako srečanje z drugo žensko v tej panogi zelo spodbudno. Pravzaprav je najboljša spodbuda, ki sem je deležna kot inženirka, ta, da lahko delam skupaj z drugimi zelo sposobnimi in razgledanimi inženirkami. Od njih sem se ogromno naučila in upam, da bom lahko v prihodnosti tudi sama odigrala to vlogo za druge mlade inženirke.

Keller ponuja v tem smislu močno podporo, saj se je tu nabralo ogromno bogatih izkušenj. Deležna sem tudi veliko individualne podpore – s svojimi vprašanji (včasih tudi butastimi) še pri nikomer nisem bila videti neumna, kar je super!

Keller female designer at her desk

"Vedno sem lahko računala na podporo celotne ekipe"

Emanuela Tomków

Asistentka dizajna – Keller Poljska

Pri Kellerju sem šele nekaj mesecev redno zaposlena, pred tem pa sem kot gradbena inženirka dvakrat opravljala poletno prakso, nato pa razvila svoje sposobnosti na področju dizajna. Pri tem sem res uživala, saj je to za mlado osebo, željno pravega zagona kariere, prava pot do prvih izkušenj. Med poletno prakso sem se prepričala, da je to podjetje, ki mi lahko pomaga doseči cilje. Zdaj sem asistentka dizajna v Poznanju na Poljskem.

Tu sem spoznala številne sposobne in inteligentne ljudi. Zahvaljujoč tukajšnjemu neverjetnemu vzdušju se nisem nikoli počutila 'nova' – vedno sem lahko računala s podporo celotne ekipe.

Vsako nalogo obravnavam kot nov izziv. S pomočjo izkušenj sodelavcev lahko vsak dan izboljšujem svoje sposobnosti. Pri svojem delu in opravljanju nalog uživam popolno svobodo ter imam priložnost sodelovati v večjih projektih, ki mi omogočajo preizkušati se v različnih vlogah.

Če želite mirno, udobno službo, to ne bo pravi kraj za vas! Tu se veliko dogaja, zato morate biti pripravljeni na številne izzive. V tem pogledu boste pri podjetju Keller deležni vsega, kar potrebujete za izpolnjevanje tudi najtežjih nalog.